maandag 22 oktober 2012

Grabbelton 1


                 
 
 
                       
 
                  Ze leefde in de fraaie hof van Eden
                  En was van stevig mannenvlees niet vies
                  Er waren niet veel mannen die haar meden
                  En met het grootst genoegen in haar gleden
                  Ten koste van haar nieuwe maagdenvlies 
 
 
Toelichting
 
De grabbelton is in principe een vijfregelig versje (pentameter, abaab; a vrouwelijk, b mannelijk), waarin het laatste rijmwoord alle letters bevat die in de voorgaande rijmwoorden optreden.(Er is ook nog de lobbertang, waarover later meer, Jaap).   
Wie deze schriftelijke heldenstrijd aandurft, doet er goed aan eerst het vrouwelijk woord (dat twee rijmen dient op te leveren) te selecteren. Bij voorkeur met minstens een e en een n , niet te veel medeklinkers - en deze behoorlijk gangbaar - en een paar klinkers, verschillend van de e en zoveel mogelijk van elkaar  (...) Niets belet u om, gebaseerd op lange woorden, meer dan vijf regels in een tekst te verwerken. Dit kan de inhoud ten goede komen. Anderzijds biedt een minimaal woord als likeur een mooie uitdaging.
Uit: Grabbelton, Drs. P, Nijgh & Van Ditmar 2001
Duidelijker en meer to the point, gezien de grabbeltonnen van de doctorandus,  lijkt me de instructie dat alle rijmwoorden moeten bestaan uit letters die in het laatste rijmwoord voorkomen - en evenveel, dus als er twee e's in voorkomen mogen geen drie gebruikt worden.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten