zaterdag 4 januari 2025

 

Met de Soldaat op campagne 5 Het raadsel van het geld en de geschiedenis herhaalt zich.




 De grote vraag is wat er met het geld gebeurd is.
Er is sprake van minstens twee bemanningen ( mogelijk drie of vier), waarvan (februari en mei) de namen achterhaald konden worden, totaal twintig man.
Daarnaast wist Orsborne, volgens Dave Gale, nog grote bedragen van sponsors los te krijgen.
Het geld werd niet besteed aan het schip, er was constant geldgebrek, materiaal werd van de werf gestolen of gekregen van sponsors.
Wat het betaalde inschrijfbedrag brengt op minstens 40.000 dollar, (wat nu  rond 530.000 dollar waard zou zijn volgens dollartimes.com) en mogelijk het dubbele. Plus de 5000 van het tijdschrift en wat Orsborne nog los kreeg.
Uit Adventurer in chains blijkt dat inderdaad beschuldigingen geuit zijn dat Orsborne het geld in zijn zak gestoken had ( “boze tongen beweren dat”) wat hij ontkende met verwijzing naar de constructie dat het in een fonds zat waar hij geen toegang toe had.
Het is gissen, maar dit zou kunnen kloppen gezien die Orsborne Argosy Expedition Inc. die eigenaar van het schip was.
Het is ook mogelijk dat ze inderdaad een overeenkomst hadden, waarbij Orsborne het schip kreeg, dat nutteloos was geworden: Hazelhoff was in het geheel buiten schot gebleven, behalve zijn naam onder het artikel in Argosy, wat de Indonesische geheime dienst niet ontgaan zal zijn. En het schip daardoor geen schijn van kans had binnen Indonesische territoriale wateren. Zijn argument dat het nutteloos was geworden als blokkadebreker omdat het te traag was voor de Indonesische korvetten is onzin: die waren al aanwezig toen hij begon.

Het lijkt er meer op dat het aanvankelijk de bedoeling was om wapens te smokkelen met de Argosy (hoe onzinnig ook met dit wrak), maar het na de val van Ambon als melkkoe gebruikt werd voor verdere acties. Orsborne kreeg dan het schip en Hazelhoff zou dan het geld geïnd hebben dat verdwenen was, wat blijkt uit het feit dat Davies niets betaald had gekregen.
Het zou ook kunnen verklaren waarom hij het hele verhaal naar 1950 verplaatste.
Daar wijzen ook een paar andere zaken op, zoals zijn zwijgen over een spectaculairder gebeurtenis na het vertrek en zijn nadrukkelijke opmerking dat DDET hun laatste geld aan het schip en zijn reis naar Ambon verbruikt had, wat zeker niet waar was. Zijn terugschuiven naar 1950 van het vertrek kan goed bedoeld zijn de aandacht af te leiden van het vervolg.
Documentairemaker Erasmus denkt dat Hazelhoff, omdat kapiteinWesterling daarbij betrokken was, er wel niets mee te maken wilde hebben wegens diens omstreden optreden in Indonesië, maar dat is kolder.
Hazelhoff werkte bij Radio Free Europe later zonder bezwaar innig samen met de SS-er Schreieder, hoofdrolspeler bij het England Spiel, dat veel van zijn verzetskameraden het leven kostte, met de laconieke opmerking dat het nu eenmaal zo gaat in het leven. Dit is wat volgde:


Nog geen twee weken na het vertrek van de Argosy barstte in Nederland de bom: het dagblad Trouw bracht 9 juni groot de onthulling dat de Stichting Door de Eeuwen Trouw betrokken was bij een complot (het’Plan Fort’) om met een vliegtuig met zendapparatuur en wapens naar Ceram te vliegen om het contact te herstellen met de RMS-guerillas. Het dagelijks bestuur van DDET had dit op eigen houtje opgezet.
Met hulp van de ex-SS’er en dubbelspion Sweers was hiertoe een Lockheed gekocht in België en de voormalig RAF-piloot Nienhuis zou het erheen vliegen. De ex-kapitein Westerling, voormalig commandant van het Korps Speciale Troepen, zou meegaan om de RMS-strijdkrachten te leiden. Door de publicatie viel het plan in duigen en Westerling week uit naar Tanger.
In de archiefstukken van ing.hist (nu te vinden op www.stichtingargus.nl)  bevond zich ook het BVD-dossier ‘Sweerts/Westerling’ over deze affaire.
Hazelhoff zegt in zijn boeken dat de stichting $ 17.460, hun laatste geld, had gespendeerd aan zijn schip en Aziatische avonturen, inclusief de aanbetaling voor een krachtige gemotoriseerde smokkelboot in Manilla, waarschijnlijk van Meijer Schwartz. Die overigens kort na het Nieuw Guinea-debacle failliet werd verklaard.
Maar volgens het BVD-dossier was voor het ‘Plan Fort’  250.000 gulden bijeengezameld, door acht á tien personen, meest onbekend, maar waaronder de eigenaar van de Nieuwe Haagsche Courant, B. Bol, die fl. 87.000 schonk ‘niet bestemd voor medicijnen’.


Trouw 9 juni 1951



Het inzamelen van dit geld gebeurde in de periode dat het artikel in Argosy verscheen en de daaropvolgende inning van de inschrijfgelden en toeloop van sponsors. Het geld van de Argosy –zwendel, zou hieraan gespendeerd kunnen zijn.
Maar dat blijft speculatie.
Mogelijk was het toch door Orsborne ingepikt, de oude rot die zich wel aan zijn woord zou houden.
Het zal wel altijd een mysterie blijven.
Dat Hazelhoff in het verhaal zo’n loopje met de waarheid neemt kan ook zijn geweest om zijn prestige te redden en te verhullen dat hij Orsborne inschakelde omdat hij blind in zijn praatjes geloofde en domweg belazerd was.
Hij lijkt zijn boek niet gelezen te hebben en op zijn beroemde naam afgegaan te zijn. Wel blijkt dat Hazelhoff  bij zijn activiteiten blijk gegeven had van een totaal gebrek aan mensenkennis en zelf ook niet vies was van snoeverij. Nog afgezien van het feit dat hij zich blijkbaar weinig gelegen liet liggen aan het risico waaraan hij zijn betalende bemanning blootstelde. 

Van zijn aanbod aan DDET om op Ceram gedropt te worden en een jaar verslag van de strijd te doen werd kwam niets. Ook alle latere pogingen wapens naar Ceram te smokkelen, zonder Hazelhoff, faalden.

 Sindsdien zijn meer soortgelijke expedities uitgevoerd in het spoor van Darwin; de VPRO bracht nog in 2009 de documentaire In het kielzog van Charles Darwin.
De laatste expeditie vertrok op 15 augustus 2023 uit Plymouth voor twee jaar, onder de naam DARWIN200, met de Nederlandse driemaster Oosterschelde.
Die toont opvallende trekjes van het Argosy-concept: met betalende bemanningsleden en zwaar gesponsord (“Why not sponsor a DARWIN200 Sailor, or pay to be one yourself?”). Ook al onder het mom van een wetenschappelijke expeditie die als doel heeft een jonge elite toekomstige klimaatwetenschappers te trainen, die zich op kunnen geven voor een korte cursus onderweg (vereisten: geen) door klimaatwetenschappers die zich hiervoor gratis beschikbaar kunnen stellen.
Je kunt ook als passagier een fraaie hut huren, maar dat staat weer op een andere webpagina.
En ook met bekende namen (Jane Goodall) in het comité van aanbeveling.
De tocht kan op internet gevolgd worden: https://darwin200.com/



De Oosterschelde













Geen opmerkingen:

Een reactie posten