zaterdag 17 november 2012

Heilige Zaken

 
Voor 5 euro kocht ik deze gravure op zijde in een kringloopwinkel, omdat hij me om twee redenen intrigeerde. Ten eerste omdat het een knullige tekening was die duidelijk door een vakman was gegraveerd, wat raar is, en ten tweede omdat het licht er op viel waardoor duidelijk was dat het glas in de lijst erg oud was. Glas is een vloeistof, zoals jullie jongens en meisjes weten en gaat druipen. Thuisgekomen begon de speurtocht; wat was dit en waar kwam het vandaan?
Duidelijk de kop van Jezus, dus die speerpunt zou wel de speer van Longinus zijn, de Romeinse soldaat die hem volgens de legende in de zij gestoken had. Even googelen leerde dat er zes van die authentieke  speerpunten bewaard en vereerd werden in zes plaatsen, waarvan één met afgebroken punt in de Sint Pieter te Rome. Daar wordt ook de Zweetdoek van Veronica bewaard die volgens alweer een legende Zijn hoofd afveegde op weg naar Zijn eindbestemming, waarna op miraculeuze wijze het gelaat van Christus op die doek verscheen, dus dat zou die kop verklaren.
De nu volgende zoektocht bracht mij in de donkere krochten van christelijk bijgeloof en de nog verrassend  bloeiende verering van relikwieën, wereldwijd.
 En een raadsel, want dit ding was nergens te vinden.
De zweetdoek van Veronica wordt al eeuwen een paar keer per jaar rondgedragen voor een massa bijgelovigen die dan in katzwijm vallen en er bestaan wereldwijd groepen conservatieve Roomsen die zich bezighouden met de verering van deze lap (ik leerde bijvoorbeeld veel van de Amerikanse site www.holyfacedevotion.com), die in heiligheid vergeleken wordt met de lijkwade van Turijn en net zo omstreden is.
In 1629 werd door de paus een verbod uitgevaardigd op het maken van afbeeldingen en alle bestaande moesten ingeleverd op straffe van excommunicatie. Maar in 1849 gebeurde tijdens het ronddragen een wonder (toevallig kwam dat de toenmalige paus om politieke redenen goed uit) en gebood de paus gegraveerde afbeeldingen te maken op zijde, die afgestreken werden aan de echte en aan de speerpunt, waarmee ze relikwieën van de tweede graad werden en hartstikke heilig
Die werden aan de voorzijde voorzien van een lakzegel en een kaartje werd bijgevoegd met Latijnse tekst met lakzegel en handtekening en ingelijst.
Deze afbeeldingen werden gemaakt van 1849-1905 en zijn zeldzaam in particuliere handen. Op de Amerikaanse e-Bay vond ik een aantal te koop voor prijzen tussen 500 en 1000 euro. 
Tot zover de geschiedenis van dit relikwie.
Google Afbeeldingen leverde een stroom beelden op van die dingen met lakzegel, allemaal met een knappere Jezus dan de mijne, maar niet één had ook de speerpunt afgebeeld.

Sites als het Belgische  'Ons religieus Erfdeel' met 10.000 afbeeldingen van wat er zoal aan Roomse troep in kerken hangt leverden wel die Veronica's op, maar ook zonder de Heilige Lans. Opmerkelijk was dat al die dingen afgestreken werden aan zowel de doek als de lans, maar dat  alleen die van mij die lans toonde. Ook had de mijne geen lakzegel aan de voorkant zoals die andere. En geen kaartje. Hoewel? Ik besloot de achterkant maar eens open te maken, je wist nooit.
(wordt vervolgd)

1 opmerking:

  1. Is het mogelijk om contact met me op te nemen ivm de lijkwade van Turijn svp. Ik heb deze in een oude kast gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen